Kamperen in de natuur is een leuke manier om samen met je gezin te ontspannen. Maar met de terugkeer van de wolf in Nederland neemt ook de bezorgdheid toe. Wat als je een wolf tegenkomt tijdens het kamperen of wandelen? En wat moet je doen als je je hond bij hebt? In dit blog geef ik antwoord op een aantal veelgestelde vragen en geef ik je praktische tips om veilig te blijven en volop te genieten van de natuur.
Inhoudsopgave
Samengevat
De wolf is terug in Nederland en vormt over het algemeen geen bedreiging voor mensen. Het zijn nieuwsgierige maar ook voorzichtige dieren die mensen meestal vermijden. Mocht je toch een wolf tegenkomen, bijvoorbeeld op de Veluwe, Het Drents-Friese Wold of de Utrechtse Heuvelrug, blijf dan kalm, laat weten dat je er bent en geef het dier de ruimte. Ook belangrijk: houd je hond altijd aangelijnd in wolvengebieden en vermijd geurige etenswaren.
Ondanks de aanwezigheid van de wolf is kamperen in Nederland niet minder veilig of minder leuk. Sterker nog, het is een teken dat het goed gaat met de natuur!
Hoe gevaarlijk is de wolf voor mensen?
Het is je vast niet ontgaan: de wolf is terug in Nederland. Maar hoe gevaarlijk is de wolf eigenlijk voor mensen? Hoewel sprookjes en andere populaire verhalen ons iets anders doen geloven, zien wolven mensen niet als prooi.
Wolvenexperts beschrijven de dieren als nieuwsgierig maar ook voorzichtig. Aanvallen op mensen zijn wereldwijd zeldzaam. In Europa zijn zelfs maar enkele gevallen bekend, en die werden vaak veroorzaakt door specifieke omstandigheden zoals eenzaamheid of ziektes bij het dier.

Wat moet je doen als je een wolf tegenkomt?
Kom je toch een wolf tegen tijdens je kampeervakantie of wandeling? Geen paniek! Het is belangrijk om kalm te blijven. Hier zijn zes stappen om te volgen als je oog in oog komt te staan met een wolf:
- Blijf rustig en houd afstand
Probeer de wolf met rust te laten en geef hem de ruimte om door te lopen. Wolven zijn meestal banger voor mensen dan andersom, en in de meeste gevallen zal de wolf zelf weglopen. - Loop of ren niet weg
Hoewel je instinct misschien zegt om weg te rennen, is dit geen goed idee. Door te rennen wek je het jachtinstinct van de wolf op, net zoals bij honden. Blijf liever op je plek staan en wacht af. - Maak je aanwezigheid kenbaar
Als de wolf dichterbij komt, maak dan geluid of zwaai je armen om jezelf groter te maken. Wolven zijn gevoelig voor menselijke signalen en nemen vaak afstand als je luid en duidelijk laat zien dat je er bent. - Neem honden aan de lijn
Wolven kunnen honden als concurrenten of potentiële bedreigingen zien. Houd je hond aan de lijn, zeker in wolvengebieden. - Voorkom geurige etenswaren
Zorg ervoor dat etenswaren goed verpakt zijn en vermijd het achterlaten van voedselresten in de natuur. Dit trekt niet alleen wolven aan, maar ook andere dieren. - Meld de ontmoeting
Heb je een wolf gezien? Meld dit bij het BIJ12 Wolvenmeldpunt, een instantie die wolvenwaarnemingen bijhoudt. Dit helpt de aanwezigheid en het gedrag van wolven in Nederland beter in kaart te brengen. Ook sporen van een wolf of de resten van een wildprooi kun je hier melden.
Campings op de Veluwe

Hoe groot is de kans dat je een wolf tegenkomt?
Hoewel er steeds meer wolven in Nederland zijn, blijft de kans dat je tijdens een wandeling daadwerkelijk een wolf ziet relatief klein. Wolven zijn nachtelijke dieren en mijden drukke gebieden.
Mocht je toch een wolf zien, dan is dit vaak een jong dier dat op zoek is naar zijn eigen plek. Dat er een kans bestaat dat je een wolf tegenkomt maakt kamperen of wandelen in sommige gebieden wel extra spannend.
Waar kun je een wolf tegenkomen in Nederland?
Het is goed om te weten in welke gebieden je extra voorzichtig moet zijn. Wolven in Nederland komen voornamelijk voor:
- Op de Veluwe: hier zijn meerdere wolvenroedels gevestigd. In gebieden zoals de Veluwezoom en Nationaal Park De Hoge Veluwe kun je mooie wandelingen maken en wolfssporen tegenkomen.
- In Drents-Friese Wold: dit uitgestrekte natuurgebied is de thuisbasis van een roedel wolven. Met meer dan 130 kilometer aan wandelpaden heb je hier de ruimte om te genieten van de natuur.
- Op de Utrechtse Heuvelrug: ook op de Utrechtse Heuvelrug worden af en toe wolven gezien. Het natuurgebied Heidestein en het nabijgelegen landgoed Bornia zijn bekende locaties waar wolven recent zijn gezien.
Gezonde natuur voor mens en dier
Wolven zijn doorgaans mensenschuw. Toch zijn er uitzonderingen waarbij wolven dichterbij komen. Dit komt soms doordat ze door mensen zijn gevoerd of gewend zijn geraakt aan menselijke aanwezigheid. Het is belangrijk om deze gewenning te voorkomen, omdat een wolf die niet bang is voor mensen sneller in conflict kan komen met hen. Probeer een wolf dus nooit te lokken of te voeren.
De aanwezigheid van wolven hoeft kamperen in Nederland niet minder veilig of minder leuk te maken. Met enkele voorzorgsmaatregelen en door je bewust te zijn van wat je moet doen als je een wolf tegenkomt, kun je zonder zorgen genieten van het buitenleven. Wolven spelen een belangrijke rol in ons ecosysteem en zijn een teken dat het goed gaat met de natuur in Nederland!
Campings op de Utrechtse Heuvelrug
We hebben ervoor gekozen om de reacties op deze blog uit te schakelen. Ga je op reis naar een gebied waar wolven voorkomen? Gebruik je gezonde verstand en informeer je goed over de lokale maatregelen voor een veilige en fijne ervaring.
6 Responses
Ik lees;
“ Heb je een wolf gezien? Meld dit bij het BIJ12 Wolvenmeldpunt, een instantie die wolvenwaarnemingen bijhoudt”
Maar hoe betrouwbaar is BIJ12? Afgelopen jaren hebben zij wel laten blijken dat ze niet serieus omgaan met meldingen en dus ok niet openbaar maken. Verder worden aanvallen op niet agrarische dieren en huisdieren niet in de lijst opgenomen. Wordt een mens aangevallen wordt dat niet serieus genomen en zo snel mogelijk uit de media gehaald. Ook weten ze de media en de overheid goed om de tuin te leiden.
Het is zo raar dat alleen ‘experts’ gevraagd worden, die geen ervaring hebben met wolven. Waarom niet de echte experts vragen?
Dat zijn de mensen die ondanks hun inspanningen en kosten voor een goedgekeurd wolf’werend’raster, toch dode en uit elkaar gescheurde dieren in hun weides vinden. Maar ook de mensen waarbij hun hond (geen klein keffertje, maar een grote herder!) pal achter hun voordeur gegrepen is, de jongen die omsingelt was door een roedel en het na kan vertellen omdat er een oplettende automobilist de wolven met toeteren verjaagde. Maar ook de mevrouw wiens hondje van de lijn af gescheurd werd en overleed aan de verwondingen, of de mevrouw wiens hondje meegenomen is en nooit teruggevonden. De leidsters van de kleuter die aangevallen en gebeten werd.
Vraag een gegevens op uit de gebieden in Rusland waar altijd meer of minder (na bejaging) wolven zijn geweest, uit India, waar kinderen gedood zijn kortgeleden, of bij het Yellowstone park, waar de wolven ook geschoten worden als ze buiten het park komen, want dan leveren ze gevaar op voor de (weinige) mensen die daar wonen.
Zolang het verhaal alleen verteld wordt door dromers en niet door ervaringsdeskundigen, wordt alles wat er al (aantoonbaar) gebeurd is, onder de mat geveegd. Niet het eerlijke verhaal wat jullie beschrijven.
Wij van WC Eend verhaal, bang dat jullie inkomsten mislopen door de toenemde en terechte angst voor wolven. Ja, wolf in meervoud. Ze gaan zich steeds meer in roedels verplaatsen, dus graag ook de tekst aanpassen en advies geven wat te doen als je een roedel van bv zes wilven tegenkomt….. Nu al een kansloos advies lijkt mij, maar ik laat mij graag verrassen.
Ik wil auteur Paul weleens zien als die aan het hardlopen is en een roedel tegenkomt.
Wolven zijn verschrikkelijke rotbeesten, dat is ook de reden dat ze hier niet meer waten. Onze voorouders hadden dat al lang door maar de groene linkse woke mensen denken het beter te weten met nul ervaring.
Ongelofelijk dit verhaal weer! In Nederland zijn er het afgelopen jaar al diverse, door dna vastgestelde, wolven aanvallen op kinderen en honden geweest. Niet door zieke wolven of anderszins, maar vanwege het feit dat Nederland veel te druk bevolkt is en de wolf dus dagelijks geconfronteerd wordt met mensen die niets doen tegen hem waardoor hij zijn natuurlijke schuwheid allang heeft verloren. Maar we blijven de aanvallen maar bagatelliseren en in de doofpot stoppen.
Inderdaad wat een naif artikel van Eurocampings,uiteraard om geen (potentiele)campeerders af te schrikken.Mensen laat je niets wijsmaken,wolven zijn gevaarlijke roofdieren,die zich nu in een rap tempo voortplanten in een land dat veel te klein is voor hen,met alle problemen van dien.Dit artikel is wel heel erg luchtig,zo van “fijn dat hij er is”,maar fijn is dat zeker niet!En schuw al helemaal niet,met geen natuurlijke vijanden,hij wordt in dorpen ook al gezien.Het is een kwestie van tijd dat de eerste mens aangvallen wordt,want vergis je niet,de wolf zal uiteindelijk geen onderscheid (kunnen) maken tussen een pony/schaap ……of een mens,voor hem is het PROOI!