Paspoort opgeven

Na een lange autorit kom je aan bij de camping voor jullie welverdiende kampeervakantie. Je meldt je bij de receptie en de vriendelijke dame achter de balie vraagt of ze een kopie van je paspoort mag maken. Wat doe je? Mag dit zomaar? En hoe voorkom je dat je je paspoort moet af te geven? Wij geven je antwoord op deze vragen.

Waarom heeft de camping mijn paspoort nodig?

Campings hebben om verschillende redenen jouw paspoort of identiteitskaart nodig, zoals de naleving van wettelijke verplichtingen, verificatie van de identiteit en administratieve doeleinden. Door deze gegevens te controleren, kunnen ze de veiligheid en het welzijn van alle gasten waarborgen. Hiervoor hebben ze gegevens nodig die op jouw paspoort staan, zoals naam, woonplaats, documenttype en documentnummer.

Paspoort afgeven op vakantie
Wanneer je aankomt op de camping, kan er bij de receptie naar een kopie van je paspoort worden gevraagd.

Mag een camping een kopie van mijn paspoort vragen?

Sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in mei 2018, zijn er strikte regels over hoe organisaties met persoonsgegevens om moeten gaan.

Overnacht je op een camping in Nederland, dan mag de eigenaar geen kopie, foto of scan maken van je paspoort of identiteitsbewijs. Ga je naar een buitenlandse camping, dan verschillen de regels per land. Binnen de EER (Europese Economische Ruimte) geldt dezelfde AVG privacywet als in Nederland, en volgens de AVG mag er geen kopie worden gemaakt tenzij er sprake is van noodzaak. Die noodzaak kan in het buitenland een wettelijke verplichting zijn, vandaar dat dit dus kan verschillen per land. Zo is bekend dat bij campings in landen als Spanje, Italië, Portugal en Kroatië je paspoort wordt ingenomen. Buiten de EER geldt de AVG niet en kan er dus naar een kopie worden gevraagd of je paspoort worden ingenomen.

Wil een camping een kopie van je paspoort maken, vraag dan altijd wat de reden hiervan is. Vraag ook of het volstaat om alleen bepaalde gegevens door te geven zonder dat je je paspoort of identiteitskaart hoeft af te geven.

In welke landen hebben ze mijn paspoort nodig om te voldoen aan wettelijke verplichtingen?

In Spanje is het gebruikelijk dat campings bij aankomst om een identiteitsbewijs vragen, zoals een paspoort of een identiteitskaart. Dit is om te voldoen aan de wettelijke verplichting om gasten te registreren. De wet vereist dat de accommodatie gegevens over hun gasten registreert en deze informatie aan de politie verstrekt, doorgaans binnen 24 uur na aankomst.

De meeste campings houden het document slechts kortstondig in bezit om de nodige gegevens te registreren. Je zou normaal gesproken je paspoort binnen enkele minuten tot een paar uur moeten terugkrijgen. Het is niet verplicht om je paspoort voor de gehele duur van je verblijf af te geven.

In Italië, Portugal en Kroatië geldt een vergelijkbare praktijk wat betreft het afgeven van je paspoort of identiteitskaart bij aankomst op de camping.

Ben ik verplicht om mijn paspoort af te geven?

Hoewel campings bepaalde wettelijke verplichtingen hebben met betrekking tot de registratie van gasten, ben je niet verplicht om je paspoort fysiek af te geven.

Je bent verplicht om je te kunnen identificeren, wat betekent dat je je paspoort moet kunnen tonen als daarom wordt gevraagd. Dit betekent echter niet dat de camping je paspoort mag houden. De camping heeft het recht om bepaalde gegevens over te nemen voor registratie, maar dit kan vaak worden gedaan zonder een kopie van je paspoort te maken.

Het maken van een kopie van je paspoort door een camping is niet altijd noodzakelijk en kan zelfs in strijd zijn met de AVG, tenzij er een specifieke wettelijke basis voor is. De Nederlandse overheid adviseert ook om je paspoort nooit zomaar af te geven.

kopie van je paspoort
Zorg voor een veilige kopie waarin je je BSN afschermt of laat de camping gegevens uit je paspoort overnemen.

Wat kan iemand doen met een kopie van mijn paspoort?

Het overhandigen van een kopie van je paspoort lijkt misschien onschuldig, maar het kan serieuze risico’s met zich meebrengen als deze in verkeerde handen valt.

Een van de grootste risico’s van het delen van een kopie van je paspoort is identiteitsfraude. Met je persoonlijke gegevens, zoals je naam, geboortedatum, paspoortnummer en BSN, kunnen fraudeurs zich voordoen als jij. Zo kunnen fraudeurs bankrekeningen openen onder jouw naam, contracten aangaan of krediet aanvragen.

Een kopie van je paspoort kan verder gebruikt worden voor criminele activiteiten, zoals witwassen van geld of het smokkelen van goederen. Ook is het mogelijk dat er een vals reisdocument wordt aangemaakt met jouw gegevens. Dit wil je natuurlijk niet, dus het is belangrijk alert te zijn en misbruik te voorkomen.

Wat moet ik afschermen van mijn paspoort?

Is het toch noodzakelijk om een kopie van je paspoort te laten maken, dan is het goed om bepaalde gevoelige informatie af te schermen, zoals je BSN. De camping mag je BSN namelijk niet registreren en heeft deze dus niet nodig. Je kunt bijvoorbeeld een papiertje op je BSN plakken zodat deze niet zichtbaar is of het doorstrepen op de kopie.

Wat kan ik doen zodat ik mijn paspoort niet af hoef te geven?

Met ACSI Club ID houd je je paspoort veilig op zak. Bijna 8.100 campings in Europa accepteren de pas als vervangend legitimatiebewijs. Je hoeft dan dus nooit meer je paspoort of identiteitskaart af te geven. Handig: met ACSI Club ID ben je automatisch WA/BA-verzekerd tot 11 personen én je krijgt ook nog eens korting in de webshop op ACSI campinggidsen en abonnementen op ACSI FreeLife magazine.

Paspoort afgeven op vakantie
Met ACSI Club ID houd je je paspoort veilig op zak en geniet je van een onbezorgde kampeervakantie

Hoe voorkom ik misbruik wanneer ik mijn paspoort toch afgeef?

Geef je je paspoort toch af voor het maken van een kopie, dan hebben wij een aantal tips voor je om misbruik te voorkomen.

  • Maak gevoelige informatie onleesbaar, zoals je BSN en je pasfoto. Zorg dat je dit zelf doet door van te voren al een kopie te maken of zie erop toe dat de camping dit doet.
  • Schrijf op de kopie de datum, de naam van de camping waar de kopie voor bedoeld is en het woord ‘kopie’. Dit maakt het moeilijker om de kopie voor andere doeleinden te gebruiken.
  • Gebruik een privacy paspoorthoes, waardoor gevoelige informatie wordt afgeschermd en je veilige kopieën kunt laten maken.
  • Gebruik een app waarmee je een veilige kopie kunt maken, bijvoorbeeld de KopieID-app van de overheid.
  • Houd je bankafschriften en kredietrapporten regelmatig in de gaten om eventuele ongeoorloofde activiteiten snel te ontdekken. Dit helpt je om tijdig actie te ondernemen als je gegevens toch misbruikt worden.

Lees alles over het vervangende identiteitsbewijs ACSI Club ID.

16 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *